Uleiurile albe sunt uleiuri obtinute din fractii de uleiuri parafinice, inalt rafinate (rafinatie acida, hidrotratare, hidrocracare, etc), incolore, fără gust şi fără miros, fara continut de hidrocarburi aromatice, si care pot fi utilizate in industria alimentara la procesarea si impachetarea alimentelor, acolo unde contactul direct cu uleiul nu poate fi evitat si care au agreement alimentar NSFH1. Sunt recomandate si pentru protejarea fructelor si legumelor, producerea hartiei rezistente la apa, lubrifierea masinilor care vin in contact cu alimentele prelucrate. Uleiurilesunt folosite si în scopuri medicinale, pentru fabricarea produselor cosmetice, precum şi în aplicaţii industriale speciale cum ar fi, de exempu la lubrifierea: echipamentelor din industria alimentară, compresoarelor instalaţiilor frigorifice care folosesc dioxidul de carbon (CO2) sau dioxidul de sulf (SO2) ca medii de răcire, compresoarelor din instalaţiile pentru fabricarea polietilenei. Aceste uleiuri sunt recomandate de unii producatorii de utilaje de panificatie pentru divizoarele de aluat (paine/patiserie).