Unsori

Lubrifiantii sunt in general asociati uleiurilor, dar exista de fapt numeroase aplicatii in care se folosesc lubrifianti care nu sunt lichizi, in cele mai multe dintre aceastea fiind vorba, in mod evident, de unsori lubrifiante. Dupa parerea Societatii Americane pentru Testare si Materiale (ASTM), unsoarea lubrifianta este un produs solid sau semi-fluid care contine un agent de ingrosare si un lichid lubrifiant. Acesteia i se pot adauga aditivi si lubrifianti solizi pentru obținerea unor proprietati specifice. Aceasta definitie stabileste conceptul fundamental conform caruia unsoarea nu este un ulei foarte vascos ci, mai degraba un ulei ingrosat, un sistem multifazic obtinut din doi componenti distincti: un agent de ingrosare si un ulei fluid.

Prin urmare, consistenta produsului poate varia in functie de cantitatea de ingrosator si este codificata printr-un numar NLGI (National Lubricating Grease Institute - USA). Proprietatile unsorii depind asadar de natura si tipul ingrosatorului si lubrifiantul continut. Ingrosatorii pot fi sapunuri (calciu, litiu, sodiu etc), sapunuri complexe (calciu, litiu, litiu-calciu, aluminiu s.a.m.d), bentonita sau poliuree, iar uleiurile in care se inglobeaza ingrosatorii pot fi minerale, sintetice sau semi-sintetice. Producerea unsorilor lubrifiante este mult mai complexa decat a uleiurilor. Procesul de fabricatie nu presupune doar simpla amestecare a componentilor, necesitand proceduri complicate care implica si reactii chimice intre diversii componenti.

Unsorile sunt utilizate pentru lubrifierea masinilor si utilajelor, ca alternativa la lubrifiantii lichizi datorita, in special, gabaritelor mult mai reduse ale sistemelor de lubrifiere si faptului ca nu creeaza probleme nedorite de picurare precum lubrifiantii fluizi. In unele situatii, unsoarea este aplicata constinuu (de exemplu in industria siderurgica), in timp ce in altele este folosita pentru lubrifierea unor componente (rulmenti sau reductoare de mici dimensiuni) pe toata durata lor de viata.

Alegerea corecta a produsului fiind un proces complex, ar trebui efectuata cu sprijinul compartimentului nostru tehnic deoarece exista multi factori care pot influenta atat functionarea masinilor si utilajelor lubrifiate cat si comportarea unsorii.

CATEGORII

  • Pentru uz general
  • Pentru rulmenti si lagare de alunecare
  • Pentru temperaturi extreme (negative sau pozitive)
  • Pentru viteze mari si conditii severe
  • Cu agrement NSFH1 pentru industria alimentara
  • Unsoare siliconica
  • Unsoare harnasament si ingrijire produse din piele naturala
  • Unsori pe baza de uleiuri sintetice
  • Unsori specialeantigripante pentru filete prajini de foraj
  • Unsori rezistente la produse chimice, hidrocarburi, etc.
  • Unsori pentru etansare, pentru pompe vid, speciale